Víte, co je řemeslná zmrzlina?

on .

Řemeslná zmrzlina je poctivá zmrzlina řemeslně vytvořená za použití jen těch nejkvalitnějších pravých surovin, na kterou se stojí dlouhé fronty v nejednom městě. Během posledních let roste stále její popularita mezi lidmi i mezi cukráři nejen v Česku. V dnešní době lidem jde o výběr kvalitnějších surovin a rádi podpoří tuzemskou výrobu.

 Volba surovin hraje velkou roli

Kvalitní suroviny pravá řemeslná zmrzlina rozhodně nepostrádá. Vyrábí se poctivě ze skutečných surovin jako je čerstvé ovoce (jahody, maliny mango a další), oříšky a další. Každý dobrý zmrzlinář by měl znát jednotlivé ingredience velmi dobře a vědět, jaká surovina plní jakou úlohu při výrobě zmrzliny. Při tvorbě samotné jde o trpělivost a zkoušení. Ne vždy na první dobrou trefíte ideální chuť, kterou jste si představovali. Avšak i v tom tkví kouzlo, ve vybalancování perfektní receptury. A rozhodně se takové zmrzlině nevyrovná zmrzlina z chemických náhražek, prostě z práškové směsi smíchané s vodou.

Vzhledem k výrobě z čerstvých surovin není chuť řemeslné zmrzliny vždy stoprocentně stejná. Někdy může být malinko kyselejší, jindy sladší. I u barevnosti mohou nastat odchylky především u ovocných zmrzlin. Každá jedna je svým způsobem tak trochu originál. Oproti zmrzlině z náhražek má pravá řemeslná zmrzlina krémovější textu.

Mezi nabídkou zmrzlin se nachází i druhy, na jejíchž přípravu jsou potřeba suroviny z jiné země. Ani to u výroby není pro zmrzlináře překážkou a kvalitní suroviny si nechávají dovážet z celého světa, aby vyhověli přáním zákazníků a rozšířili sortiment.

Žádné barviva, aromata a zbytečně přidané látky

Řemeslná poctivá zmrzlina neobsahuje žádné barviva. Proto barevnost takových zmrzlin není většinou výrazná a sytá. Jedná se zpravidla o pastelové, světlejší barvy. Zároveň se ani nepřidávají aromata a konzervanty. Na tom si výrobci zakládají. Chuť opravdu dělají jednotlivé skutečné ingredience a šikovnost výrobce vyvážit jednotlivé komponenty.

Náročnější postup

Výroba takové pravé řemeslné zmrzliny není hračka a zabere určitý čas. Ve výrobě hraje podstatnou roli volba technologie, protože zmrzlina musí být vymražena na ideální teplotu a mít správnou konzistenci. S tím se pojí i volba vitríny. Na prezentaci a uchovávání záleží.

Výroba opravdu dobré řemeslné zmrzliny zabere více času a je náročnější na shánění surovin. Není to běh na krátkou trať, ale výsledky stojí za to. A až si příště půjdete koupit zmrzlinu, můžete si vzpomenout na to, jak náročná je výroba zmrzliny, kolik úsilí za tím stojí a pochválíte třeba zmrzlináře za jeho tvrdou práci, kterou dělá s láskou ke zmrzlině a samozřejmě k nám, zákazníkům.